Voor realistische opnames zijn wel de juiste microfoons en opname apparatuur nodig.
Zoals bij audio apparatuur meestal het geval is, is de match van de afzonderlijke componenten heel belangrijk. De totale impedantie van alle componenten zal er voor zorgen dat een audioset wel of niet naar behoren klinkt. Een interlink of speaker kabel kan al een heel verschil maken. zoals bij mensen ook het geval is, de chemie moet er zijn. Je moet mekaar “lussen”, anders kun je nooit geheel jezelf zijn. En zo werkt het bij apparatuur naar mijn mening ook.
Daarom is de nodige apparatuur aangeschaft, die in mijn oren goed met elkaar matcht en de gemaakte opnamen realistisch en natuurlijk doet klinken.
Mijn aangepaste digitale recorders bezitten een ongelooflijk goede converter, dat het opgenomen geluid dicht bij de werkelijkheid laat komen en waarbij het geluid niet kaal, digitaal, analytisch, of geprocesed klinkt zoals bij vele recorders die ik heb gehoord, maar laat verbazen en boeien op een natuurlijke manier. De recorder werkt op 48Volt fantoom voeding (XLR) en kan stereo opnemen tot 96kH en 24-bit in het WAV bestands formaat.
Schoeps microfoons worden voor de opnames gebruikt. Deze microfoons zijn uitermate geschikt voor o.a. akoestische (snaar) instrumenten, percussie, drums, blaas instrumenten, stemmen en nemen daarom zeer realistisch op, mede omdat de gebruikte membranen licht zijn en zeer nauwkeurig en snel op druk reageren.
De koptelefoon is de Denon AH-D7200. Een koptelefoon die niets aan het signaal toevoegt of weglaat en een heel natuurlijk en uitgebalanceerd karakter heeft en daarom exact weergeeft wat er op dat moment wordt opgenomen.
Tot de uitrusting van MKSound recordings behoort ook een mooie analoge Nagra 4S.
De NAGRA IV-S (4S stereo) tape-recorder.
Om zowel digitaal als Analoog te kunnen opnemen bestaat de uitrusting uit meerdere recorders, digitale en een analoge Nagra IV-S.
De Nagra IV-S is onder de tape-recorders een beetje het neusje van de zalm.
Voor natuuropnamen gebruik ik vaak mijn Shure microfoons. Deze klinken in het mid en hoog erg open, wat in de natuur een ruimtelijk gevoel geeft. Opgenomen materiaal wordt gebrand op cd, of als Wav bestand naar wens op een USB stick of ander geheugen medium gekopieerd.
Ik werk met verwisselbare high-quality li-polymeer accu’s als er geen 220 volt stroom voorziening aanwezig is. 1 acculading gaat ca. 24 uur mee.
Mijn digitale recorders hebben een eigen accupack.
De Schoeps of de Shure microfoons samen met een digitale recorder hebben geen 220v volt punt nodig. (ideaal voor natuuropnamen of opnamen buitenshuis)
Opnemen met de Analoge recorder behoeft wel een stroompunt.
Ook opnamen met 4 microfoons hebben een stroompunt nodig, omdat er een mengpaneel bij nodig is dit alleen goed op 220 volt werkt nodig.
Opnamen met mijn buizenmicrofoons vereisen ook een 220volt aansluiting vanwege de hoge spanningen die in de voeding nodig zijn. (ook al worden er maar 2 gebruikt met een digitale recorder)